Imperfecţiunile democraţiilor şi căile de depăşire a lor

postat în: Media 0

Se spune că democraţia este ceea ce a inventat mai bun omenirea în materie de adevăr, echitate şi drept social.  Lumea de veacuri a căutat un adevăr suprem în relaţiile sociale care să satisfacă deopotrivă şi în cea mai mare măsură necesităţile  tuturora în diverse sfere ale vieţii. Însă potrivit binecunoscutei legi a relativităţii totul în ea este relativ inclusiv mult râvnitul adevăr în care individul uman îşi pune atâta şi atâta speranţă. Pentru a pătrunde însă în esenţa relaţiei dintre adevăr, echitate socială şi drept social este imposibil fără a nu atinge colateral componenta filosofică a problemei.

Comentarii pe marginea studiului eminescian „Bălcescu şi urmaşii lui”

postat în: Media 0

Precum se ştie, în octombrie 1877, la iniţiativa lui Titu Maiorescu şi Ion Slavici, dar mai ales printr-un concurs de împrejurări, tânărul poet şi jurnalist Mihai Eminescu – redactor la ziarul „Curierul de Iaşi” -, a fost angajat ca redactor la cotidianul „Timpul”, din Bucureşti, organul de presă al Partidului Conservator, întemeiat în 15 martie 1876.

Câteva date despre gândirea lui Eminescu – ca publicist

postat în: Media 0

Eminescu este geniul poeziei, dar şi al publicisticii româneşti. Argumentul este dat de vasta operă cu caracter cultural, ştiinţific, social, politic, adică al ştiinţei şi artei conducerii societăţii româneşti. Folosirea poeziei, dar şi a publicisticii eminesciene, în şcolile de toate nivelurile şi în viaţa societăţii româneşti reprezintă probleme de actualitate, de permanenţă spirituală şi morală.

Manifestarea dedicată anului Eminescu – 175 de ani de la nașterea marelui poet român !

postat în: Media 0

În fiecare an pe  15 ianuarie – se marchează „Ziua Culturii Naţionale”; pentru prima dată în urmă cu 14 ani (2011); potrivit iniţiatorilor, membrii Academiei Române, alegerea datei are legătură cu naşterea lui Mihai Eminescu (15.I.1850), în care „românii văd un poet reprezentativ pentru spiritualitatea şi forţa lor de creaţie”; propunerea legislativă (adoptată de Senat la 6 septembrie 2010 şi de Camera Deputaţilor la 16 noiembrie) mai prevede că autorităţile centrale şi locale vor sprijini material şi financiar manifestările şi acţiunile cultural-artistice dedicate acestei sărbători, iar TVR şi Radioul public vor realiza programe special !

„Starea nației” oglindită de Mihai Eminescu în „Icoane vechi și icoane nouă”

Aurel, David V. (2024), „Starea nației” oglindită de Mihai Eminescu în „Icoane vechi și icoane nouă”, Cunoașterea Științifică, 4:1, https://www.cunoasterea.ro/starea-natiei-oglindita-de-mihai-eminescu-in-icoane-vechi-si-icoane-noua/   The „State of the Nation” reflected by Mihai Eminescu in „Old Icons and New Icons” Abstract In the second half of October 1877, the young journalist and poet Mihai Eminescu, editor at the „Curierul de Iași”, who was in a precarious financial situation, was invited by Titu Maiorescu, founder of the „Junimea” Society, to join the editorial staff of … Citeşte mai mult

Impactul Rețelelor Europene de Referință (RER) în sistemul național de sănătate

Acest articol analizează impactul Rețelelor Europene de Referință (RER) asupra sistemului de sănătate din România, evidențiind atât beneficiile, cât și provocările asociate. Studiul a fost realizat printr-o metodologie riguroasă, folosind graficul PRISMA pentru selecția surselor relevante, și a inclus o analiză comparativă cu alte țări europene.
Rezultatele arată o îmbunătățire semnificativă a ratelor de diagnosticare a bolilor rare și accesul mai facil la tratamente de înaltă calitate, dar și dificultăți legate de infrastructura insuficientă și lipsa de specialiști instruiți. Articolul propune soluții concrete, cum ar fi modernizarea infrastructurii digitale, simplificarea legislației și promovarea parteneriatelor internaționale, pentru a depăși aceste obstacole.
În concluzie, prin adoptarea unor strategii bine fundamentate și prin colaborarea activă cu RER, România poate transforma modul în care sunt tratate bolile rare, asigurând un viitor mai bun pentru pacienții care au nevoie de îngrijire specializată.

1 2 3 4 33

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.